Οι πέντε τροφές που καταστρέφουν το δέρμα

Καθετί που τρως, μασάς και καταπίνεις, θα διανύσει μια διαδρομή μέσα στον οργανισμό σου και τελικά θα αφήσει τα σημάδια του πάνω στο δέρμα σου. Αν θέλεις υγιή επιδερμίδα, είναι καλό για το σώμα σου να αποφύγεις αυτά τα εξής φλεγμονώδη τρόφιμα:

Επεξεργασμένη ζάχαρη

Σύμφωνα με την British Journal of Dermatology, η υπερβολική ζάχαρη στη διατροφή μπορεί να συμβάλει στην υποβάθμιση του κολλαγόνου και της ελαστίνης, οδηγώντας σε απώλεια της σφριγηλότητας και την ελαστικότητας του δέρματος. Επιπλέον, η αύξηση του σακχάρου στο αίμα, σχετίζεται με την ινσουλίνη, η οποία οδηγεί σε φλεγμονή. Με τη σειρά της, η φλεγμονή μπορεί να κάνει δερματικές παθήσεις όπως ακμή αλλά και να δημιουργήσει ελεύθερες ρίζες που σημαίνει  γήρανση των κυττάρων.

Τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη

Οι μεταποιημένες τροφές όπως το άσπρο ψωμί, τα ζυμαρικά,τα αρτοσκευάσματα,τα δημητριακά ακόμη και το άσπρο ρύζι θεωρούνται τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη. “Ξέρεις τι είναι ο γλυκαιμικός δέκτης; O αριθμός που δείχνει πόσο επιδρά  η κάθε τροφή, στην ανύψωση  του σακχάρου στο αίμα σου.” Με άλλα λόγια, τα τρόφιμα που είναι «υψηλά γλυκαιμικά», επηρεάζουν την ευαισθησία της ινσουλίνης  με αποτέλεσμα να συσσωρεύεις περιττό  λίπος  και να θαμπώνει το δέρμα σου. Αποτέλεσμα είναι η φλεγμονή, και η  μείωση του  κολλαγόνου και της ελαστίνης  του δέρματος, η επιδερμίδα γερνάει γρηγορότερα και το αποτέλεσμα; Λεπτές γραμμές στην επιδερμίδα, ρυτίδες και νωθρότητα.

Μη Βιολογικά Τυροκομικά

Μερικοί δερματολόγοι υποψιάζονται ότι όλα τα γαλακτοκομικά συμβάλλουν στην ακμή, αλλά δεν υπάρχουν πολλά επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν μια άμεση σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων και της υγείας του δέρματος. Οποιεσδήποτε πρόσθετες ορμόνες είναι σίγουρο ότι θα κάνουν κακό στην επιδερμίδα.

Τηγανητά

Τα τρόφιμα που μαγειρεύονται με λάδι σε υψηλές θερμοκρασίες περιέχουν συστατικά που ονομάζονται τελικά προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης, τα οποία αυξάνουν τη φλεγμονή και μπορούν να προκαλέσουν ερυθρότητα, νωθρότητα και ρυτίδες. Εμφανίζονται επίσης σε λιπαρά κρέατα μαγειρεμένα σε υψηλές θερμοκρασίες. Επιπλέον, ενώ το δέρμα σας χρειάζεται λίπος για να κρατηθεί ενυδατωμένο το τηγάνισμα των τροφίμων οδηγεί σε οξειδωμένα, κορεσμένα λιπαρά. Αυτό το κορεσμένο λίπος μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην κυτταρική δομή του δέρματος.

Η καφεΐνη

Η καφεΐνη δρα σαν διουρητικό, αφυδατώνει το σώμα  και ξηραίνει την επιδερμίδα μας από μέσα προς τα έξω, με αποτέλεσμα το δέρμα να φαίνεται θαμπό. Η καφεΐνη επίσης «τσιγκλάει» τους αδένες αδρεναλίνης, οι οποίοι παράγουν τις ορμόνες του στρες. Αυτό οδηγεί σε υπερβολική παραγωγή λιπώδης ιστού, καθώς και υψηλότερο κίνδυνο για ακμή.