Παντζάρια και… αθλητισμός

Σύμφωνα με νέα έρευνα, τα νιτρώδη ιόντα που περιέχονται στο παντζάρι αυξάνουν τη ροή του αίματος στους σκελετικούς μύες κατά την άσκηση και μπορεί ενδεχομένως να ενισχύσει την απόδοση των αθλητών. Η έρευνα ανακάλυψε επίσης ότι ο χυμός του παντζαριού μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Ο ερευνητής Scott Ferguson δήλωσε ότι όταν καταναλώνεται το νιτρικό άλας μετατρέπεται στο στόμα, από βακτήρια, σε νιτρώδες άλας, το οποίο μετά την κατάποση γίνεται μονοξείδιο του αζώτου, που είναι αγγειοδιασταλτικό. Διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και επιτρέπει στο αίμα να πάει εκεί που χρειάζεται.