Παχυσαρκία και έλλειψη ερωτικής διάθεσης

Το υπερβολικό βάρος έχει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αρνητικές συνέπειες όχι μόνο οργανικά σε ένα άτομο αλλά και συναισθηματικά. Αυτό αποδεικνύει νέα έρευνα που διενήργησαν πρόσφατα Αμερικανοί επιστήμονες, σύμφωνα με την οποία ένα παχύσαρκο άτομο δεν κινδυνεύει μόνο από καρδιακά, εγκεφαλικά, διαβήτη, υπέρταση κ.λπ. αλλά και από μείωση της σεξουαλικής του επιθυμίας, καθώς τα υπέρβαρα άτομα νιώθουν πολλές πιέσεις στον κοινωνικό τομέα και αυτό έχει αρνητικό ψυχολογικό πρόσημο στη συμπεριφορά και τις διαθέσεις τους.

Αμερικανοί ψυχολόγοι μελέτησαν τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας στην ποιότητα της ερωτικής ζωής ενός ατόμου. Για τον λόγο αυτό εξέτασαν σχεδόν 200 γυναίκες και πάνω από 40 άνδρες που ήταν παχύσαρκοι, ώστε να δουν την ποιότητα της ερωτικής τους ζωής, πριν και μετά από απώλεια βάρους της τάξης του 17% σε ένα χρόνο και 13% σε δύο χρόνια. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτηματολόγιο αν ένιωθαν οι ίδιοι ότι δεν ήταν ερωτικά ελκυστικοί, αν είχαν απώλεια επιθυμίας για επαφή με τον σύντροφό τους, απροθυμία να εμφανιστούν γυμνοί στο σύντροφό τους, αν είχαν δυσκολίες στη ερωτική πράξη, αν απέφευγαν γενικά την ερωτική πράξη και φυσικά αν ένιωθαν την απόλαυση της διαδικασίας.

Στην αρχή της έρευνας αυτής το 68% των γυναικών ανέφεραν ότι δεν ένιωθαν ελκυστικές. Ωστόσο, έπειτα από ένα χρόνο που είχαν χάσει βάρος σε ποσοστό 17%, μόνο το 26% εξ αυτών συνέχισαν να δηλώνουν ότι δεν ένιωθαν ελκυστικές. Επιπροσθέτως, στην έναρξη της μελέτης μόνο το 21% των παχύσαρκων γυναικών δήλωναν ότι απολάμβαναν την επαφή. Όμως, μετά την απώλεια βάρους, μόνο το 11% συνέχισαν να δηλώνουν ότι δεν απολάμβαναν την επαφή. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι γυναίκες που δεν ήθελαν να εμφανίζονται γυμνές στον σύντροφό τους μειώθηκαν σημαντικά σε ποσοστό και από το 63% που ήταν στην έναρξη της μελέτης κατέβηκε στο 34% μετά από ένα έτος δίαιτας.

Επίσης, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες δήλωναν περισσότερα προβλήματα από τους άνδρες στην ερωτική τους ζωή, όμως η βελτίωση που παρατηρήθηκε έπειτα από την απώλεια βάρους, παρουσιαζόταν όχι μόνο στις γυναίκες αλλά και στους άνδρες. Το μεγαλύτερο ποσοστό βελτίωσης των συναισθημάτων παρατηρήθηκε τον πρώτο χρόνο της απώλειας βάρους και ήταν θετικό το γεγονός ότι αυτό παρέμενε εφόσον διετηρείτο η απώλεια των περιττών κιλών. Όπως τελικά διαπίστωσαν οι ερευνητές, ακόμα και ένα μικρό ποσοστό απώλειας βάρους της τάξης του 10% μπορεί να αποφέρει σημαντική βελτίωση στην ερωτική ζωή ενός παχύσαρκου ανθρώπου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη μελέτη ήταν μια από τις πιο μακροχρόνιες και τα αποτελέσματά της ενίσχυσαν την ανάγκη για καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Όπως είπαν οι επιστήμονες, τα άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα πρέπει να κατανοήσουν ότι, εκτός από τη συνολική υγεία τους, με την απώλεια βάρους κάνουν καλό και στην ερωτική τους ζωή και στην ψυχολογική τους διάθεση.

Πηγή: www.sigmalive.com/simerini/news/396699/synedesan-tin-paxysarkia-me-tin-elleipsi-erotikis-diathesis#sthash.HXHBVNw6.dpuf