Πώς θα πετύχετε την μέγιστη απορρόφηση σιδήρου

Η παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και η ορθή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στην επαρκή πρόληψη σιδήρου. Η αποτελεσματική απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό μας είναι κάτι δύσκολο να ελεγχθεί όπως, άλλωστε και η απλή κάλυψη των καθημερινών μας αναγκών στο συγκεκριμένο μέταλλο μέσω της διατροφής. Ο αιμικός σίδηρος (από τα ζωικά προϊόντα) διαφέρει από τον μη αιμικό, τον οποίο προσλαμβάνουμε από τα φυτικά προϊόντα όμως είναι και οι δύο πολύτιμοι για τον οργανισμό μας. Ο μη αιμικός απορροφάται δυσκολότερα από τον αιμικό και έτσι είναι σύνηθες άτομα που δεν καταναλώνουν σημαντικές ποσότητες κρέατος να παρουσιάζουν έλλειψη σιδήρου. Σε συνδυασμό με βιταμίνη C o σίδηρος απορροφάται έως και εξι φορές περισσότερο! Κάποιοι από τους καλύτερους συνδυασμούς για την απορρόφηση σιδήρου είναι οι εξής:

  1. Σπανάκι + κόκκινη πιπεριά
  2. Μπρόκολο + ντομάτα
  3. Μαύρα φασόλια + λάχανο
  4. Λαχανίδα + πορτοκάλι
  5. Φακές + λαχανάκια Βρυξελλών
  6. Μαύρη σοκολάτα + φράουλες