Τηγανιτές πατάτες: Το μυστικό για τέλειο μαγείρεμα

Οι τηγανιτές πατάτες είναι ένα από τα πιο αγαπημένα αλλά και παχυντικά φαγητά μικρών και μεγάλων. Από τα πιο γνωστά τρόφιμα στον κόσμο, οι τηγανιτές πατάτες έχουν μια πολύ σημαντική θέση στην καθημερινή μας διατροφή. Βέβαια, δεν αποτελεί την πιο υγιεινή επιλογή, αφού ο τρόπος μαγειρέματος επιβαρύνει με βλαβερές ουσίες την υγεία μας που παράγονται κατά την διάρκεια του τηγανίσματος αλλά και με πολλές θερμίδες. Παρακάτω, θα διαβάσετε τρόπους για να επιβαρύνετε λιγότερο τον οργανισμό σας τρώγοντας το αγαπημένο σας φαγητό.

Τι πρέπει να κάνουμε για να μειώσουμε την ποσότητα ακρυλαμιδίου στις σπιτικές τηγανιτές πατάτες;

  • Μην αποθηκεύετε τις πατάτες στο ψυγείο επειδή οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να αυξήσουν την περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα και τις πιθανότητες να αναπτυχθεί ακρυλαμίδιο κατά το τηγάνισμα.
  • Πριν τηγανίσετε τις πατάτες, βάλτες σε κρύο νερό για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, στραγγίξτε τις καλά και τηγανίστε τις.
  • Φροντίστε η θερμοκρασία του ελαιολάδου στο τηγάνι σας να μην ξεπερνά τους 175° C.
  • Μην αφήνετε να σκουρύνουν οι πατάτες. Μόλις αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα, βγάλτε τις από το τηγάνι ή τη φριτέζα.
  • Μην τρώτε τις καμένες πατάτες ή τα κομμάτια εκείνα που είναι πολύ σκούρα.

Ποια είναι τα μυστικά για υγιεινό τηγάνισμα;

  • Τηγανίζετε πάντα μόνο με ελαιόλαδο.
  • Προθερμαίνετε το λάδι, χωρίς όμως να το αφήνετε να καεί.
  • Στραγγίξτε καλά τις πατάτες πριν προχωρήσετε στο τηγάνισμα γιατί έτσι το λάδι δεν καταστρέφεται γρήγορα και πατάτες δεν απορροφούν το λάδι.
  • Μην αφήνετε τις πατάτες να καίγονται. Ο χρόνος τηγανίσματος πρέπει να είναι σύντομος.
  • Μην ξεχνάτε να αλλάζετε το λάδι μετά από κάθε τηγάνισμα.