Όλα τα μυστικά για σωστή κατάψυξη

Η κατάψυξη των τροφίμων μάς έχει λύσει τα χέρια. Ξέρεις όμως πώς πρέπει να γίνεται για να διατηρείς τη γεύση και τη θρεπτική τους αξία όσο το δυνατόν καλύτερα;

Χάρη στην κατάψυξη των τροφίμων μπορούμε να απολαμβάνουμε τα θρεπτικά τους συστατικά αλλά και τη γεύση τους για καιρό μετά την αγορά τους, αφού οι χαμηλές θερμοκρασίες τα συντηρούν για πολύ καιρό. Αρκεί φυσικά να τηρούνται κάποιες βασικές προϋποθέσεις.

Της Χρύσας Γιαννοπούλου

Με τη συνεργασία της Γεωργίας Καπώλη MSc, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
Μυρωδικά

Σχεδόν όλα τα μυρωδικά μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη για μήνες. Πλύν’ τα, στέγνωσέ τα καλά, χώρισέ τα σε μερίδες και βάλ’ τα σε μικρές σακούλες τροφίμων ή κατάλληλα πλαστικά δοχεία.

Κρέας και πουλερικά

Χώρισέ το σε μερίδες και τύλιξέ το καλά με μεμβράνη ή σακούλα τροφίμων ώστε να μην έρχεται καθόλου σε επαφή με τον αέρα. Το κρέας πρέπει να συσκευάζεται σε μερίδες όσο το δυνατόν πιο λεπτές, για να μπορεί να καταψύχεται γρήγορα και ομοιόμορφα. Τα εντόσθια πρέπει να καταψύχονται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Ψάρια

Πρώτα πρέπει να τα καθαρίσεις αφαιρώντας εντόσθια, βράγχια και λέπια. Μετά πλύνε τα καλά και στέγνωσέ τα με μια πετσέτα κουζίνας. Έπειτα βάλ’ τα σε ένα τάπερ ή σακούλα τροφίμων προσθέτοντας και λίγο νερό, καθώς έτσι διατηρούνται ακόμα καλύτερα.

Λαχανικά

Γενικά τα λαχανικά πρέπει πριν καταψυχθούν να τεμαχίζονται και να ζεματίζονται σε βραστό νερό για 1΄-5΄, καθώς έτσι διατηρούνται καλύτερα το άρωμα, το χρώμα και τα θρεπτικά τους συστατικά. Μετά πρέπει να τα ρίχνεις αμέσως σε κρύο νερό πάλι για 1΄-5΄, να τα στραγγίζεις και να τα βάζεις σε σακούλες τροφίμων. Εξαίρεση αποτελούν κάποια λαχανικά όπως οι πιπεριές και τα κρεμμύδια που δεν χρειάζονται ζεμάτισμα.

Φρούτα

Τα φρούτα, ειδικά τα μεγάλα, καλύτερα είναι να τα καταψύχεις όχι ολόκληρα αλλά σε μορφή πουρέ ή χυμού σε παγοσακούλες. Αν ωστόσο θες να τα καταψύξεις ολόκληρα, άφησέ τα στο ψυγείο μέχρι να σκληρύνουν και μετά βάλ’ τα στην κατάψυξη. Τα μεγαλύτερα πάντως καλό είναι να τα ζεματίζεις πρώτα.

Τι δεν μπαίνει στην κατάψυξη

Κάποια τρόφιμα καλό είναι να μην καταψύχονται. Μερικά από αυτά είναι τα τηγανητά, τα βρασμένα ζυμαρικά και το ρύζι, τα αβγά ή οι σάλτσες με αβγό, το γάλα, οι μπανάνες, οι ντομάτες και τα τυριά, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες αλλοιώνουν την υφή τους (π.χ. όσα περιέχουν πολύ νερό «σπάνε» όταν αποψύχονται ενώ όσα έχουν πολύ λίπος «κόβουν»).

 Τάπερ ή σακούλα;

Η συσκευασία στην οποία θα φυλάξουμε τα τρόφιμα που θέλουμε να καταψύξουμε παίζει ρόλο διότι τα προστατεύει από οσμές, εξασφαλίζει την υγρασία τους και διατηρεί τη γεύση τους. Τα πλέον κατάλληλα γι’ αυτήν τη δουλειά είναιοι συνθετικές σακούλες ή μεμβράνες που προορίζονται για χρήση στην κατάψυξη, το αλουμινόχαρτο και τα σκεύη που φτιάχνονται από αυτό (ταψάκια μίας χρήσης κ.λπ.), καθώς και τα πλαστικά δοχεία που είναι ασφαλή για τρόφιμα. Σε καμία περίπτωση μη χρησιμοποιείς γυάλινα σκεύη – οι χαμηλές θερμοκρασίες θα τα σπάσουν.

Μικρά μυστικά

Πριν καταψύξεις οτιδήποτε χώρισέ το σε ατομικές μερίδες ούτως ώστε όταν θες να το χρησιμοποιήσεις να μπορείς να ξεπαγώσεις ακριβώς την ποσότητα που χρειάζεσαι. Έχε υπόψη ότι τα τρόφιμα που αποψύχονται πρέπει να μαγειρεύονται και να καταναλώνονται αμέσως και όχι να ξαναμπαίνουν στην κατάψυξη, γιατί έτσι αναπτύσσονται διάφορα επιβλαβή βακτήρια.

Αν θες να καταψύξεις υγρά, γέμιζε μέχρι τα 3/4 του σκεύους, γιατί στην κατάψυξη τα υγρά διαστέλλονται και το σκεύος μπορεί να σπάσει.

Δεν πρέπει να βάζεις τα φαγητά ζεστά στο ψυγείο ή την κατάψυξη, γιατί έτσι αυξάνεται η θερμοκρασία του καταψύκτη. Άφησέ τα να κρυώσουν καλά και μετά αποθήκευσέ τα αναλόγως.

Η θερμοκρασία στην κατάψυξη πρέπει να είναι χαμηλότερη από -18°C. Αυτό μπορείς να το καταλάβεις από τη σήμανση του ψύκτη. Αν έχει τρία αστέρια σημαίνει ότι φτάνει τους -18°C (κατάλληλη για συντήρηση από αρκετές εβδομάδες έως μερικούς μήνες), ενώ αν έχει τέσσερα μπορεί να πέσει κάτω από τους -25°C (άρα τα τρόφιμα διατηρούνται ακόμα περισσότερο).

Προσοχή!

Τα τρόφιμα, ακόμα και κατεψυγμένα, δεν διατηρούνται επ’ άπειρον.Ειδικά τα μαγειρεμένα φαγητά καλό είναι να μην μένουν στην κατάψυξη πάνω από δύο με τρεις μήνες. Για τα ωμά το όριο είναι έξι μήνες ενώ συνιστάται να μην ξεπερνάνε τον ένα χρόνο.

forma.gr