Ένα λίτρο γάλα ημερησίως πρέπει να πίνουν βρέφη, παιδιά & έφηβοι

 

Εκτός από γερά οστά, το γάλα είναι πλούσιο σε βιταμίνη D, ενώ προστατεύει από καρκίνο, διαβήτη και καρδιοπάθειες. Για αυτό το λόγο βρέφη, παιδιά και έφηβοι πρέπει να πίνουν τουλάχιστον ένα λίτρο γάλα ημερησίως.

Πρόσφατες έρευνες στις ΗΠΑ έδειξαν πως η βιταμίνη D περιορίζει έως και κατά 50% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και περισσότερο από 66% τον κίνδυνο ανάπτυξης επικίνδυνων όγκων στο έντερο. Άλλη έρευνα του Νοσοκομείου St Μary΄s στο Μάντσεστερ έδειξε πως η λήψη επαρκούς ποσότητας βιταμίνης D σε παιδική ηλικία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 1 έως και κατά 30%.

Αναθεωρώντας λοιπόν τις οδηγίες της, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων συνιστά για τα παιδιά και τους εφήβους 400 μονάδες βιταμίνης D ημερησίως. Και επειδή η ποσότητα αυτή είναι δύσκολο να προσληφθεί μέσω της διατροφής (και της έκθεσης στο ηλιακό φως, είναι και αυτή απαραίτητη για την παραγωγή της βιταμίνης D από τον οργανισμό), συμβουλεύουν τους γονείς να δίνουν στα παιδιά τους συμπληρώματα, αρχίζοντας μάλιστα τη χορήγησή τους αμέσως μετά τη γέννηση.

Το σκεπτικό των Αμερικανών παιδιάτρων είναι πως πολλές μητέρες παρουσιάζουν έλλειψη βιταμίνης D, δεν μπορούν λοιπόν να «μεταβιβάσουν» στα παιδιά τους αρκετή ποσότητα μέσω του θηλασμού.

Από την άλλη, το βρεφικό γάλα σε σκόνη είναι εμπλουτισμένο με βιταμίνη D, οι ειδικοί όμως συνιστούν θηλασμό τουλάχιστον για το πρώτο έτος ζωής του βρέφους.

Πηγή: tanea.gr