Ευκαιρία για εξαγωγές τροφίμων στην Ιαπωνία

Αυξημένες ευκαιρίες επιχειρηματικής δραστηριοποίησης, λόγω της σταθερά φθίνουσας πορείας της αγροτικής παραγωγής, παρουσιάζει η Ιαπωνία για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις του κλάδου.

Όπως επισημαίνει το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της Ελληνικής Πρεσβείας στο Τόκυο, συνεπεία αυτού, το 60% των αναγκών σε τρόφιμα ή πρώτες ύλες τροφίμων καλύπτεται από εισαγωγές. Το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω της διαρκούς γήρανσης του πληθυσμού και μείωσης του ενεργού αγροτικού πληθυσμού Η αγορά τροφίμων της Ιαπωνίας αποτελεί την 2η σημαντικότερη παγκοσμίως. Τα τρόφιμα αποτελούν την τρίτη σημαντικότερη κατηγορία εισαγομένων προϊόντων στην Ιαπωνία (ως προς την αξία).

Θετικές προοπτικές εισόδου στην ιαπωνική αγορά παρουσιάζουν τα εξής προϊόντα:

– κατεψυγμένα λαχανικά (καλαμπόκι, αρακάς, φασολάκια, κλπ)

– ελαιόλαδο, βρώσιμες ελιές

– γαλακτοκομικά

– κονσερβοποιημένα τρόφιμα (ροδάκινα, κ.λ.π.)

– έτοιμα προς κατανάλωση γεύματα και μικρο-γεύματα (σνακ)

– μέλι

– ειδικές κατηγορίες προϊόντων, όπως μαστίχα Χίου, κρόκος Κοζάνης και αυγοτάραχο Μεσολογγίου

– βιολογικά προϊόντα των ανωτέρω κατηγοριών