Η θρεπτική αξία των τυριών

 

Το τυρί εκτιμάται από την περιεκτικότητά του σε λίπος, πρωτεΐνη, ασβέστιο και φώσφορο. Τα συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά είναι σημαντικά για την ανάπτυξη και κυρίως για τα οστά και τα δόντια. Ένα κομμάτι σκληρό τυρί σε μέγεθος σπιρτόκουτου (40-50 γραμμ.) καλύπτει περίπου το 1/5 των ημερήσιων αναγκών σε πρωτεΐνες ενός ενήλικα και το 1/3 των ημερήσιων αναγκών σε ασβέστιο ενός έφηβου.

Το ασβέστιο των γαλακτοκομικών είναι πιο απορροφήσιμο συγκριτικά με αυτό που βρίσκεται στα φυτά. Τα τυριά επίσης περιέχουν βιταμίνη Α, Β2, Νιασίνη, Β12, βιταμίνη D, ψευδάργυρο και φώσφορο. Τα πιο σκληρά τυριά περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες αλλά όλα περιέχουν μια ποσότητα από όλα τα θρεπτικά συστατικά.

Το ίδιο ισχύει και για το λίπος και το νάτριο. Το λίπος κυμαίνεται στα 5-35 γραμμ. στα 100 γραμμ. και είναι κυρίως κορεσμένο. Το αλάτι είναι αναγκαίο συστατικό το οποίο πρέπει να χρησιμοποιείται στην παρασκευή του τυριού. Αυτός είναι και ο λόγος που τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση πρέπει να αποφεύγουν τα τυριά.

Πίνακας με την θρεπτική αξία διαφόρων τυριών

100γρ Ενέργεια Λίπος Πρωτεΐνη Ασβέστιο Φώσφορο Νάτριο
Γκούντα 375kcal 31gr 24gr 740mg 490mg 910mg
Δανίας 347kcal 29,6gr 20,1gr 500mg 370mg 1260mg
Ενταμ 333kcal 25,4gr 26gr 770mg 530mg 1020mg
Καμαμπέρ 297kcal 20,9gr 23,7gr 350mg 310mg 650mg
Μπρι 319kcal 26,9gr 19,3gr 540mg 390mg 700mg
Cottage 98kcal 3,9gr 13,8gr 73mg 160mg 380mg
Παρμεζάνα 452kcal 32,7γρ 39,4γρ 810mg 1200mg 1090mg
Τσένταρ 412kcal 34,4γρ 25,5γρ 720mg 490mg 670mg
Φέτα 250kcal 20,2gr 15,6gr 280mg 360mg 1440mg