Ιαπωνία: Αλυσίδα φαστ φουντ θα προμηθεύεται προϊόντα από τη Φουκουσίμα

Ιαπωνική εταιρεία γρήγορου φαγητού ανακοίνωσε τη συνεργασία της με αγρότες από την περιφέρεια της Φουκουσίμα, η οποία βρίσκεται συχνά στο επίκεντρο της διεθνούς ειδησεογραφίας μετά από το σεισμό και το τσουνάμι του 2011, που πυροδότησαν τη μεγάλη πυρηνική καταστροφή.

Η αλυσίδα Yoshinoya, γνωστή για το gyudon της – ένα ιαπωνικό πιάτο που συνδυάζει ρύζι με μοσχάρι – ανακοίνωσε ότι θα προμηθεύεται από τους ντόπιους αγρότες ρύζι, κρεμμύδι και λάχανο, τα οποία θα χρησιμοποιούνται στα καταστήματά της σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά όχι στα εστιατόρια που διατηρεί σε άλλα ασιατικά κράτη ή στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το πυρηνικό ατύχημα που σημειώθηκε το Μάρτιο του 2011 ανάγκασε 160.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Οι αρχές προχώρησαν στη δημιουργία ζώνης αποκλεισμού 20 χιλιομέτρων περιμετρικά του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα-Νταϊτσί. Από πέρυσι, οι αγρότες άρχισαν να επιστρέφουν για να επαναλάβουν τις δραστηριότητές τους στην περιφέρεια, ωστόσο οι φόβοι για την ασφάλεια των προϊόντων τους καθιστούν διστακτικούς τους περισσότερους καταναλωτές, παρά τους εβδομαδιαίους ελέγχους.

Τα προϊόντα που θα χρησιμοποιεί η Yoshinoya θα προέρχονται από την περιοχή Σιρακάβα, νοτιοδυτικά της πληγείσας μονάδας. Θα περνούν από αυστηρούς ελέγχους που θα επιβεβαιώνουν ότι είναι ασφαλή προς κατανάλωση.

«Στο εργοστάσιό μας θα προσλάβουμε ντόπιους. Πιστεύουμε ότι αυτό θα βοηθήσει στις προσπάθειες ανοικοδόμησης», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία που, σύμφωνα με ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, διερευνούσε πριν από το 2011 το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους αγρότες της Φουκουσίμα, η οποία φημιζόταν για τα ποιοτικά της προϊόντα πριν από το πυρηνικό ατύχημα.