Κουνουπίδι, ένα λαχανικό με υψηλή διατροφική αξία και λίγες θερμίδες

 

Το κουνουπίδι θωρακίζει τον οργανισµό µας όσο λίγα λαχανικά, αφού διαθέτει µοναδικές αντικαρκινικές ιδιότητες ενώ, χάρη στις ελάχιστες θερµίδες του, είναι ιδανικό για δίαιτα. Επίσης, η χαμηλή περιεκτικότητά του σε υδατάνθρακες, το κάνει ένα καλό υποκατάστατο της πατάτας. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην οικοδόμηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος, προλαμβάνει τη γήρανση του δέρματος και βοηθά στην επούλωση των πληγών.

Διατροφική αξία

Είναι χαρακτηριστικό, πως σε 100 γρ. κουνουπίδι υπάρχουν τα εξής:

Σάκχαρα- 2,4 γρ.

Πρωτεϊνες 2 γρ.

Υδατάνθρακες 5 γρ.

Φυτικές ίνες 2,5 γρ.

Ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) 0,063 mg.

Θειαμίνη (βιταμίνη Β1) 0,057 mg.

Παντοθενικό οξύ 0,65 mg.

Νιασίνη (βιταμίνη Β3) 0,53 mg.

Βιταμίνη Β6 0,22 mg.

Φολικό οξύ 57 mg.

Βιταμίνη C 46 mg.

Σίδηρο 0,44 mg.

Ασβέστιο 22 mg.

Φώσφορο 44 mg.

Μαγνήσιο 15 mg.

Ψευδάργυρος 0,28 mg.

Κάλιο 300 mg.

Ενέργεια 20 kcal.

Διαλέγοντας το σωστό κουνουπίδι

Το καλό κουνουπίδι έχει τα εξής χαρακτηριστικά: Λευκό, χωρίς µαύρες κηλίδες και αρκετά βαρύ για τον όγκο του. Μπορείτε να το διατηρήσετε στο ψυγείο για αρκετές µέρες, εφόσον όµως το τυλίξετε καλά µε µεµβράνη για να το προφυλάξετε από την υγρασία.

Κουνουπίδι, το αντικαρκινικό

Το κουνουπίδι περιέχει συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα. Επιπλέον, όντας εξαιρετική πηγή διαλυτών φυτικών ινών, το κουνουπίδι συµβάλλει στη µείωση της LDL «κακής» χοληστερόλης, ενώ, χάρη στα υψηλά επίπεδα της «γλυκοζιδάσης» που περιέχει, χαρακτηρίζεται ένας από τους ισχυρότερους αντικαρκινικούς διατροφικούς παράγοντες. Η ανάμειξή του με το σάλιο, δημιουργεί ισοθειοκυανίνη, που είναι χρήσιμη για την ενεργοποίηση των ηπατικών ενζύμων, τα οποία με τη σειρά τους βοηθούν στην αποτοξίνωση των χημικών ουσιών και αυτών που δημιουργούν τον καρκίνο. Η ισοθειοκυανίνη μαζί με μια άλλη χημική ουσία που ονομάζεται σουλφοραφάνη, εμποδίζει επίσης τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Μια άλλη φυτοχημική ουσία που βρίσκεται στο κουνουπίδι είναι οι ινδόλες και συγκεκριμένα η ινδόλη-3-καρβινόλη που βοηθά στη μεταβολή των επιπέδων οιστρογόνων στο μεταβολισμό και στη ρύθμιση των επιπέδων των οιστρογόνων για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και του καρκίνου του προστάτη.