Λέμε «ναι» στο γιαούρτι στη μαγειρική

 

Το γιαούρτι στη μαγειρική έχει περίοπτη θέση. Η υπόξινη δροσιστική γεύση του προσθέτει το μαγικό touch, που μεταμορφώνει το πιο απλό φαγητό σε λιχουδιά. Εξάλλου, κάτι ήξεραν οι παλαιότεροι που το πρόσθεταν σχεδόν σε όλα τα φαγητά.

Το παραδοσιακό μας γιαούρτι ανήκει στις πιο πολύτιμες τροφές στον κόσμο και τα τελευταία χρόνια επανέρχεται δριμύτερο στην κουζίνα και στη διατροφή μας, με γνωστούς σεφ να δίνουν το παράδειγμα.

Η υψηλή διατροφική αξία του γιαουρτιού το κάνει απαραίτητη τροφή για τον άνθρωπο, ο οποίος πρέπει να το καταναλώνει σε καθημερινή βάση. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Α, ασβέστιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και ιώδιο. Επειδή τα συστατικά του βρίσκονται σε συμπυκνωμένη μορφή, το γιαούρτι περιέχει περισσότερο ασβέστιο από το γάλα και οι πρωτεΐνες του είναι υψηλότερης διατροφικής αξίας.

Επίσης, εξαιτίας της ζύμωσης που υφίσταται το γάλα κατά την διαδικασία παρασκευής του γιαουρτιού, είναι πιο εύπεπτο από το γάλα και μπορεί να γίνει ανεκτό ακόμα και από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.