Τα μανάβικα… μπουτίκ!

Εκτός από τα μαγαζιά με ρούχα, υπάρχουν και μαγαζιά με φρούτα και λαχανικά που προσφέρονται για shopping therapy! Μαγαζιά με χρώματα, ποικιλία, αρώματα και γεύσεις.

Ενδεικτικά θα δούμε κάποια σε όλον τον κόσμο.

1. Στο Kadikοy, προάστιο της Κωνσταντινούπολης, υπάρχει μια αγορά με περιποιημένα ψαράδικα και μανάβικα. Όμορφες βιτρίνες, να σου τρέχουνε τα σάλια. Μπαχαρικά, αμπελόφυλλα και Πολίτικα θαλασσινά φύκια (πλούσια σε θρεπτικά συστατικά) κλέβουν τις εντυπώσεις.

2.Στην Αστόρια στη Νέα Υόρκη συναντάμε ένα ελληνικό μανάβικο το οποίο έχει ξετρελάνει κόσμο.  Ονομάζεται Brothers United, δηλαδή Ενωμένα Αδέρφια, και είναι το πιο μοδάτο μανάβικο της Νέας Υόρκης. Η Αστόρια είναι ο παράδεισος του μεσογειακού φαγητού .Σύμφωνα με κάτοικους της περιοχής υπάρχουν πελάτες που έρχονται από το Σόχο, τη Νολίτα για να βρούνε τα πιο νόστιμα φρούτα της πόλης και τα πιο μυρωδάτα λαχανικά. Καθημερινά, πάνω από 3.000 άνθρωποι ψωνίζουν σ’ αυτό το τεράστιο κατάστημα των 200 τετραγωνικών, το οποίο λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα!

3.Στην Toulouse της Γαλλίας υπάρχει ένα πρωτότυπο μανάβικο. Μοντέρνο, με πολλά χρώματα και μια δόση χιούμορ. Είναι έτσι σχεδιασμένο που δεν κουράζει τους καταναλωτές καθώς όλα τα πράγματα είναι ευδιάκριτα. Είναι ένα mini μανάβικο που εξυπηρετεί τις ανάγκες της πανεπιστημιακής κοινότητας της Toulouse. Τα προϊόντα είναι τοποθετημένα σε ράφια, δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που δημιουργούν μια χαοτική εικόνα. Οι φοιτητές έχουν την δυνατότητα να αγοράσουν φρέσκα λαχανικά και φρούτα χωρίς να απομακρυνθούν από το Πανεπιστήμιο.

4.Στην Ιαπωνία συναντάμε το ακριβότερο οπωροπωλείο του κόσμου! Λειτουργεί από το 1834. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για οπωροπωλείο αλλά για μαγαζί δώρων καθώς είναι έθιμο στην Ιαπωνία να δίνει κανείς ακριβά φρούτα ως δώρα σε διάφορες περιστάσεις όπως γάμους, επιχειρηματικές συναλλαγές ή επισκέψεις σε νοσοκομείο. Τι συμβαίνει με τα φρούτα αυτά; Ας πούμε τα πεπόνια. Αρχικά μεγαλώνουν σε θερμοκήπια με τον ιδανικό καιρό και… φορούν «καπέλα» για να μην καούν από τον ήλιο. Ταυτόχρονα κάθε φυτό μεγαλώνει μόνο ένα φρούτο ώστε αυτό να πάρει όλη την γλυκάδα από το φυτό. Η οικογένεια Sembikiya ισχυρίζεται πως είναι υπεύθυνη για το ξεκίνημα αυτής της παράδοσης, των φρούτων ως δώρων πριν από δεκάδες χρόνια. Κι αυτό είναι εν μέρει σωστό.

Επειδή τα πανάκριβα αυτά φρούτα χρησιμοποιούνται κυρίως ως δώρα, οι αγρότες παίρνουν πολλά μέτρα ώστε να μεγιστοποιήσουν την γεύση τους αλλά και να σιγουρέψουν την αψεγάδιαστη εμφάνιση. Οι οπωρώνες γονιμοποιούνται χειροκίνητα με μικροσκοπικά ραβδιά, τα φρούτα μεγαλώνουν σε προστατευτικά ατομικά κουτιά ενώ τα μήλα αποκτούν την επωνυμία με ειδικές μεμβράνες.

Πηγή: http://agrocosmos.com/ Μαρία Χ.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/business/article/294216/ta-manavika-boutik/#ixzz3rSaO3dHO
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook