Οι 10 τροφές που λειτουργούν ως «ασπίδα» για τον ανθρώπινο οργανισμό

Ντομάτες, ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, όσπρια, μπρόκολο και πολλά άλλα προϊόντα πρέπει να ανήκουν στην κατηγορία των τροφών, που όλοι πρέπει να υιοθετήσουμε στην καθημερινή μας ζωή, ούτως ώστε να προασπίσουμε τον οργανισμό μας κατά των ασθενειών, πάσης φύσεως.

Πιο αναλυτικά, οι 10 τροφές που πρέπει να είναι στο διατροφολόγιό μας είναι:

  1. Ντομάτες

Η ντομάτα, πλούσια σε λυκοπένιο, μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου προστάτη, αρκεί να καταναλώνεται δύο φορές εβδομαδιαίως. Το αντιοξειδωτικό αυτό εξουδετερώνει και τις ελεύθερες ρίζες των υπεριωδών ακτίνων και δρα ως αντιγηραντικό στο δέρμα.

  1. Όσπρια

Πλούσια σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και μεταλλικά άλατα, όταν καταναλώνονται τακτικά προλαμβάνουν τον καρκίνο, κυρίως του κόλον, ευεργετούν το καρδιαγγειακό σύστημα και προλαμβάνουν τον διαβήτη.

  1. Μπρόκολο

Όπως τα περισσότερα κραμβοειδή (λάχανο, κουνουπίδι), το μπρόκολο έχει αντικαρκινική δράση χάρη στις πολυφαινόλες και στη γλυκοζιδάση που περιέχει, ουσίες που εμποδίζουν έναν καλοήθη όγκο να γίνει κακοήθης. Επίσης δρα ευεργετικά στην καρδιά.

  1. Καρότο

Τα καρότα έχουν αντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη δράση, γιατί είναι πλούσια σε βήτα καροτίνη, η οποία έχει και αντιγηραντική δράση στο δέρμα, όπως ακριβώς και το μάνγκο. Επίσης, χάρη σε μία ουσία που ονομάζεται falcarinol, το καρότο βοηθάει και στην πρόληψη του καρκίνου.

  1. Πράσινο Τσάι

Χάρη στις κατεχίνες εμποδίζει την παροχή αίματος στα καρκινικά κύτταρα, το οποίο χρειάζονται για να επιβιώσουν. Η καθημερινή κατανάλωσή του δρα προληπτικά κατά της νόσου Αλτσχάιμερ και των ασθενειών των στεφανιαίων αρτηριών.

  1. Κανέλα

Το αρωματικό αυτό μπαχαρικό προλαμβάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη επειδή βελτιώνει την ανοχή της γλυκόζης από τον οργανισμό και προστατεύει τα αιμοφόρα αγγεία από βλάβες που δημιουργούνται από τα πολλά σάκχαρα.

  1. Ξηροί Καρποί

Τα καρύδια, τα αμύγδαλα και τα φουντούκια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 και δρουν ευεργετικά στην καρδιά και στις αρτηρίες. Σύμφωνα με μελέτη, η καθημερινή κατανάλωση μικρής ποσότητας ξηρών καρπών μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Επίσης, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε σελήνιο επιβραδύνουν τη γήρανση του δέματος.

  1. Ρόδι

Το ρόδι έχει μεγάλη αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση εναντίον του καρκίνου, κυρίως του προστάτη, γιατί επιβραδύνει την ανάπτυξη των όγκων και μειώνει τον πολλαπλασιασμό τους και τον κίνδυνο υποτροπών.

  1. Ελαιόλαδο

Όλες οι μέχρι τώρα μελέτες συναινούν ότι το αγνό παρθένο ελαιόλαδο προλαμβάνει τον καρκίνο του κόλον και του προστάτη (σε ποσοστό μέχρι και 32%) και ευεργετεί την καρδιά πολλαπλά. Επιπλέον, οι πολυφαινόλες του προστατεύουν το δέρμα από τη γήρανση.

  1. Εσπεριδοειδή

Περιέχουν αντικαρκινικά ουσίες οι οποίες εμποδίζουν την αύξηση των όγκων, ιδιαίτερα του πεπτικού συστήματος, και μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου κατά 40-50%. Εξάλλου, είναι πλούσια σε βιταμίνες C και A που βοηθούν στην όραση και στο ανοσοποιητικό σύστημα.