Σύκα. Όσα μας προσφέρουν

Το τέλος του καλοκαιριού μάς φέρνει ένα ακόμα γευστικό δώρο με σπουδαία θρεπτική αξία, το σύκο.

 

Ήξερες ότι…

200 γραμμ. σύκου καλύπτουν το 20% περίπου των καθημερινών μας αναγκών σε φυτικές ίνες, το 14% σε βιταμίνη Β6 και περίπου το 8% σε σίδηρο και ασβέστιο.

 

Τι μας προσφέρει

Σήμερα γνωρίζουμε ότι το σύκο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, βιταμίνη C, Β6, φυλλικό οξύ και καροτενοειδή. Το νερό που περιέχει συμβάλλει στην κάλυψη της ανάγκης του ανθρώπινου οργανισμού για επαρκή ενυδάτωση. Επίσης, η αυξημένη περιεκτικότητα νερού σε συνδυασμό με τη δράση των φυτικών ινών στην κινητικότητα του εντέρου βελτιώνουν τις κενώσεις αντιμετωπίζοντας την δυσκοιλιότητα. Παράλληλα, το κάλιο συμβάλλει στην αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών που χάνονται μέσω της εφίδρωσης, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Ακόμη, η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C σε καθημερινή βάση θεωρείται απαραίτητη για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, την επούλωση πληγών, την παραγωγή αντισωμάτων, το σχηματισμό κολλαγόνου, την προστασία του δέρματος από τον ήλιο κ.ά. Αντίστοιχα, η νιασίνη παίζει σημαντικό ρόλο στο φυσιολογικό μεταβολισμό και την προστασία του δέρματος από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Το φυλλικό οξύ συμβάλλει στην πρόληψη των καρδιοπαθειών και θεωρείται απαραίτητο στη διατροφή ειδικά των γυναικών στην αναπαραγωγική ηλικία. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει (β-καροτένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη) συμβάλλουν στην καλή λειτουργία των αγγείων και άρα στην πρόληψη καρδιαγγειακών νόσων και υπέρτασης. Τέλος, η επαρκής πρόσληψη των συγκεκριμένων αντιοξειδωτικών συστατικών συμβάλλει στη διατήρηση της καλής όρασης και την πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας των ματιών με την πάροδο της ηλικίας.

 

Ένα τέλειο σνακ

Το αποξηραμένο σύκο είναι ένα εξαιρετικό σνακ για τα διαστήματα μεταξύ των γευμάτων σας. Έχει γλυκιά γεύση αντικαθιστώντας το γλυκό, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και δίνει ενέργεια, ενώ μεταφέρεται και συντηρείται πολύ εύκολα.

Έχει λοιπόν όλα όσα πρέπει να έχει ένα σνακ. Δεν πρέπει όμως να το συγκρίνετε με το φρέσκο, καθώς η διαδικασία της ξήρανσης μειώνει σημαντικά τα μικροστοιχεία που αναφέραμε ότι περιέχει το φρέσκο φρούτο. Μπορείτε λοιπόν να επιλέγετε και το αποξηραμένο σύκο για ένα θρεπτικό σνακ , αλλά όχι να  το καταναλώνετε αντί του φρέσκου όταν είναι στην εποχή του.

 

Του Γιάννη Χρύσου

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

forma.gr