Τα οφέλη του τσαγιού στην υγεία μας

 

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, οι άνθρωποι απολαμβάνουν τις ευεργετικές ιδιότητες των φύλλων τσαγιού σε βραστό νερό εδώ και 500.000 χρόνια. Είναι δεδομένο, πως η καθημερινή κατανάλωση τσαγιού και τα οφέλη του στην υγεία μας αποτελούν σήμερα παγκόσμιο φαινόμενο.

Τα τελευταία χρόνια, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης συνεχώς προτρέπουν το κοινό στην κατανάλωση πράσινου τσαγιού, ενός δημοφιλούς ασιατικού αφεψήματος από την αρχαιότητα, το οποίο σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές έρευνες επιδρά ευεργετικά στην υγεία της καρδιάς, στην πρόληψη του καρκίνου, στην απώλεια βάρους, κ.α.

Μιλώντας για τα οφέλη του πράσινου τσαγιού στην υγεία, ας δούμε πρώτα απ’ όλα τί περιέχει κάθε κούπα που καταναλώνουμε:

– Το πράσινο τσάι είναι γεμάτο πολυφαινόλες και φυτοχημικά με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, υπεύθυνες και για την πικρή του γεύση.

– Περιέχει 6 κύριες πολυφαινόλες, γνωστές ως κατεχίνες.

– Περιέχει πολύ περισσότερες κατεχίνες σε σχέση με το μαύρο τσάι.

– H επιγαλλοκατεχίνη (γνωστή και ως EGCG) αποτελεί μια από τις κύριες και πιο ενεργές κατεχίνες του πράσινου τσαγιού.

– Τέλος, περιέχει αλκαλοειδή, δηλαδή αλκαλικές ουσίες όπως η καφεΐνη (σε μικρότερες ποσότητες σε σχέση με αυτές που συναντάμε στο μαύρο τσάι και το Oolong), οι οποίες έχουν διεγερτικές ιδιότητες.

Καρδιοαγγειακές Παθήσεις

Τα τελευταία χρόνια έχουν διεξαχθεί μεγάλες μελέτες, οι οποίες έδειξαν ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά και στεφανιαίας νόσου.

Επίσης, το πράσινο τσάι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό, ενώ φαίνεται να μην έχει καμία επίδραση στην αρτηριακή πίεση.

Καρκίνος

Οι απόψεις για την επίδραση του πράσινιου τσαγιού στην πρόληψη του καρκίνου είναι αντικρουόμενες.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα από πρόσφατες μελέτες σε ζώα είναι αρκετά πειστικά όσον αφορά το συσχετισμό μεταξύ του πράσινου τσαγιού και της αντικαρκινικής του δράσης.

Αυτό προκύπτει και από τρέχουσες έρευνες, οι οποίες εστιάζουν στις αντικαρκινικές ιδιότητες των κατεχινών.

Απώλεια Βάρους

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού ή η λήψη χαπιών από εκχύλισμα πράσινου τσαγιού μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό και να βοηθήσει στο κάψιμο του λίπους.

Τέλος, κάποιες άλλες μελέτες υποστηρίζουν ότι το πράσινο τσάι βοηθάει και σε διάφορα άλλα θέματα υγείας, όπως είναι ο διαβήτης, το άγχος, η προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία, η στοματική κοιλότητα και οι ιογενείς λοιμώξεις, αλλά τα αποτελέσματα είναι ανάμικτα για άλλη μια φορά.

Η ουσία είναι, ότι οι παρόλο που υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις για τις ευεργετικές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού στην υγεία, οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα σε θέση να κάνουν σαφείς συστάσεις.