Τα τρόφιμα που απορρίπτονται υπερκαλύπτουν τις ανάγκες σίτισης 870 εκατομμυρίων ανθρώπων

Σε ένα από τα πιο «φλέγοντα» ζητήματα για όλη την παγκόσμια κοινότητα αναδεικνύεται η σπατάλη τροφίμων και αυτό διότι αποτελεί ένα μείζον περιβαλλοντικό και οικονομικό πρόβλημα.

Την ίδια στιγμή, που εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν σταθερή πρόσβαση σε τροφή, το 1/3 όλων των τροφών που παράγονται στον πλανήτη δεν καταναλώνονται ποτέ, με το κόστος της σπατάλης τροφίμων να φτάνει έως και τα 400 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως! Με τη μείωση της σπατάλης κατά 20- 50% παγκοσμίως θα εξοικονομηθούν 120 με 300 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

Είναι σαφές, πως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αποτελούν μία από τις χώρες με τη μεγαλύτερη σπατάλη τροφίμων, η οποία εκτιμάται στους 60 εκατομμύρια τόνους το χρόνο, με κόστος 162 δισεκατομμύρια δολάρια. Από αυτά τα τρόφιμα, 32 εκατομμύρια τόνοι καταλήγουν σε δημοτικές χωματερές, επιβαρύνοντας τις τοπικές αρχές με έξοδα 1,5 δισεκατομμυρίου ετησίως.

Τα τρόφιμα που απορρίπτονται από εμπόρους λιανικής και καταναλωτές στις πιο αναπτυγμένες χώρες είναι αρκετά να υπερκαλύψουν τις ανάγκες και των 870 εκατομμυρίων ανθρώπων που μαστίζονται από την πείνα, σύμφωνα με στοιχεία της Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο, το πρόβλημα σπατάλης εκτείνεται ακόμα και σε χώρες της Αφρικής, και κυριότερα τη Νότια Αφρική.

Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί όσο αυξάνεται ο παγκόσμιος πληθυσμός και η μεσαία τάξη, αφού εκτιμάται πως το 2030 η σπατάλη τροφίμων θα κοστίζει 600 δισεκατομμύρια το χρόνο.

Τα περισσότερα τρόφιμα καταλήγουν σε χωματερές, όπου αποσυντίθενται και εκπέμπουν μεθάνιο, ένα επιβλαβές αέριο του θερμοκηπίου. Συνολικά τα αποσυντιθέμενα τρόφιμα δημιουργούν 3,3 δισεκατομμύρια τόνους αερίων του θερμοκηπίου ετησίως, περίπου το 7 τοις εκατό των συνολικών εκπομπών.