Τί «τρέχει» με τα βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα;

 

Ως γνωστό τα γαλακτοκομικά προϊόντα παράγονται από το γάλα των θηλαστικών και περιέχουν, μεταξύ άλλων, ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνη D, πρωτεΐνη και λίπος.

Η Ευρώπη, η Αμερική, η Μέση Ανατολή, η Ινδία και η Αφρική είναι οι περιοχές με τη μεγαλύτερη κατανάλωση σε γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα. Αντίθετα, στο μεγαλύτερο μέρος της Ασίας χρησιμοποιούνται ελάχιστα. Στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, το γάλα και τα παράγωγά του χρησιμοποιούνται στην μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική, ενώ καταναλώνονται σε όλα τα γεύματα.

Για να παραχθούν και να πιστοποιηθούν βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα απαιτείται μια χρονοβόρα διαδικασία. Πρέπει όλα τα στάδια παραγωγής του τελικού προϊόντος να είναι πιστοποιημένα από τους αρμόδιους φορείς. Αρχικά τα ζώα πρέπει να έχουν εκτραφεί με βιολογικές μεθόδους και να έχουν πιστοποιηθεί γι’ αυτό. Είναι δηλαδή απαραίτητη προϋπόθεση η πιστοποίηση βιολογικής κτηνοτροφίας για τα ζώα από τα οποία θα προκύψει το γάλα. Επιπλέον, κατά την παραγωγή και διακίνηση του τελικού προϊόντος πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο πιστοποιημένες μέθοδοι και υλικά.