Το φυσικό αέριο δίνει «αέρα» στην τουριστική ανάπτυξη

«Αέρα» ανάπτυξης δίνει στον τουρισμό το φυσικό αέριο με τις τουριστικές επιχειρήσεις όπως είναι τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία αλλά και τις μεταφορές να στρέφονται στο οικονομικό «πράσινο» καύσιμο.

Φυσικό αέριο στα εστιατόρια

Βασικός παράγοντας επιτυχίας για ένα εστιατόριο αποτελεί η ποιότητα του τελικού αποτελέσματος σε συνδυασμό  με το μειωμένο  λειτουργικό κόστος. Ο τρόπος του μαγειρέματος (ψήσιμο, τηγάνισμα με συμβατικούς τρόπους ή με φυσικό αέριο), είναι αυτός που ουσιαστικά κάνει την διαφορά και σύμφωνα με τους υπευθύνους της εταιρείας EcoPlumbing, «όλοι οι διάσημοι σεφ δημιουργούν μόνο με φυσικό αέριο και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Μαγειρεύοντας με φυσικό αέριο όλα τα πιάτα γίνονται πιο νόστιμα, αφού έχουμε κάθε στιγμή απόλυτο έλεγχο στην ένταση της ενέργειας που ψήνει, βράζει ή τηγανίζει.

Οι εστίες δεν χρειάζονται προθέρμανση και η ταχύτητα στο μαγείρεμα εντυπωσιάζει. Η διαφορά στην οικονομία σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα είναι μεγάλη, ενώ η διαφορά στη νοστιμιά του φαγητού φτάνει στο 100%. Είναι μια απόλυτα ασφαλής μέθοδος μαγειρέματος και κυρίως πρακτική καθώς φλόγα των εστιών μάλιστα προκαλείται από ηλεκτρονική ανάφλεξη ενός διακόπτη και έτσι δεν απαιτείται  κανένας κόπος με αναπτήρες ή σπίρτα.

Εστιατόρια στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας υποδέχονται τουρίστες και ντόπιους πελάτες και προφέρουν ανταγωνιστικές τιμές χάρη στην εξοικονόμηση κόστους που επιτυγχάνουν με τη χρήση φυσικού αερίου.

Η εξοικονόμηση στο κόστος κατανάλωσης ενέργειας μπορεί να φθάσει και το 50% ενώ η μείωση της εκπομπής ρυπογόνων ουσιών ξεπερνάει το 75% σε σύγκριση με άλλα καύσιμα. Σύμφωνα με τον κ. Α.  Πορφυρίου, ιδιοκτήτη του ιστορικού εστιατορίου «Αθηναϊκό» στο κέντρο της Αθήνας,  η χρήση του φυσικού αερίου προσφέρει πρωτίστως αυτονομία και ευελιξία ενώ συμβάλλει και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Όπως σημειώνει, ο σεφ, κος Κ. Αδαμίδης,  «η χρήση φυσικού αερίου αποτελεί έναν πιο υγιεινό τρόπο μαγειρέματος ενώ το αποτέλεσμα είναι πιο γευστικό καθώς προσφέρει ακρίβεια, καίει ομοιόμορφα και το φαγητό παίρνει πιο καλή «βράση».  Για ένα εστιατόριο, όπως είναι το «Αθηναϊκό», το οποίο έχει δικό του παρασκευαστήριο για την προετοιμασία των πρώτων υλών, οι ανάγκες σαφώς είναι αυξημένες και το φυσικό αέριο τις καλύπτει προσφέροντας ένα επιπλέον πλεονέκτημα: οικονομία.»

Φυσικό αέριο στα ξενοδοχεία

Θέρμανση, ψύξη, ζεστό νερό και μαγείρεμα, όλες δηλαδή οι δραστηριότητες που ανεβάζουν περισσότερο τα λειτουργικά κόστη ενός ξενοδοχείου καλύπτονται με την χρήση φυσικού αερίου με εξοικονόμηση που ξεπερνά το 50%. Πολλά ξενοδοχεία της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο φυσικού αερίου και όπως σημειώνει ο κος Δημήτρης Κωνσταντινίδης, υπεύθυνος της εταιρείας ΕΣΤΙΑ Σύμβουλοι & Μηχανικοί Α.Ε., «ο τουριστικός κλάδος εκδηλώνει έντονο ενδιαφέρον για το φυσικό αέριο καθώς τα πλεονεκτήματα είναι πολλά: αποτελεί σταθερή πηγή ενέργειας, χαμηλότερου κόστους (το οποίο μάλιστα δεν υπόκειται σε ιδιαίτερες εναλλαγές), επιτρέπει την άμεση τροφοδοσία, προσφέρει ενεργειακή επάρκεια (ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές) και είναι ένα καθαρό καύσιμο». Παράλληλα, επισημαίνει ότι μέσω της συμπαραγωγής τα ξενοδοχεία καλύπτουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους θερμικές και ψυκτικές ανάγκες ενώ ιδιαίτερα συμφέρουσα λύση για τους επιχειρηματίες του ξενοδοχειακού κλάδου (για τα μεγάλα ξενοδοχεία) αποτελεί, εκτός από την «ιδιοκατανάλωση», η ανεξάρτητη παραγωγή η οποία επιτρέπει την πώληση της ενέργειας σε τρίτους.

Χρήση φυσικού αερίου στα ξενοδοχεία ΑΙΓΑΙΟΝ & ΕΓΝΑΤΙΑ στη Θεσσαλονίκη