Εύκολοι τρόποι να μειώσετε τις θερμίδες κάθε γεύματος

Μπορεί ένα κουταλάκι ζάχαρη ή η πέτσα από το κοτόπουλο να κάνει τη διαφορά στην απώλεια βάρους; Μόνα τους μπορεί όχι, αλλά γλιτώνοντας 50 θερμίδες από το πρωινό, άλλες 30 από τα σνακ, άλλες 200 από το μεσημεριανό και το βραδινό, τελικά μπορούμε να δούμε το σύνολο των θερμίδων που καταναλώνουμε μέσα στη μέρα να μειώνεται αισθητά και, παράλληλα, τον δείκτη της ζυγαριάς να φλερτάρει όλο και πιο εύκολα με την κατιούσα. Παρακάτω, συγκεντρώνουμε 25 τέτοιους απλούς, εύκολους, αλλά αποτελεσματικούς τρόπους να περιορίσετε τις θερμίδες κάθε γεύματος.

*Μειώστε κατά μία κουταλιά την ζάχαρη που βάζετε στον καφέ σας.

*Αν πίνετε τον καφέ σας με γάλα, χρησιμοποιήστε γάλα χαμηλών λιπαρών.

*Γυρίστε το από… καπουτσίνο σε εσπρέσο ή καφέ φίλτρου για να γλιτώσετε το θερμιδούχο αφρόγαλα.

*Στις ομελέτες σας, αντί για λουκάνικα, προσθέστε μπέικον.

*Για τις σαλάτες ή τα σάντουιτς, προτιμήστε σαν βάση σάλτσας τη μουστάρδα και για τυρί το κότατζ και το ανθότυρο, που έχουν τα λιγότερα λιπαρά.

*Από τα burgers, αφαιρέστε το τυρί και προσθέστε περισσότερα λαχανικά.

*Αντί για βούτυρο, χρησιμοποιήστε μαργαρίνη που δεν έχει τρανς-λιπαρά, στα μαγειρέματά σας.

*Επιλέξτε λεπτή ζύμη για την πίτσα σας.

*Αντικαταστήστε το τσένταρ με παρμεζάνα και το ελβετικό τυρί (swiss cheese) με μοτσαρέλα.

*Φάτε ένα φρούτο πριν το κυρίως γεύμα – κατ’ αυτόν τον τρόπο, έχει υπολογιστεί ότι τρώτε περί τις 150 θερμίδες λιγότερες.

*Όταν τρώτε φτερούγες κοτόπουλου, μην πετάτε τα κόκαλα. Έρευνες έδειξαν ότι βλέποντας στο πιάτο πόσο έχουμε ήδη φάει, αυξάνονται οι πιθανότητες να μην «παραφάμε».

*Μαγειρέψτε με συνταγές της γιαγιάς σας – αμερικανικές έρευνες έδειξαν πως οι παλαιότερες νοικοκυρές μαγείρευαν με κατά μέσο όρο λιγότερο παχυντικά υλικά.

*Προτιμήστε ένα ολόκληρο πορτοκάλι, από ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλιού.

*Αν πρόκειται να φάτε ξηρούς καρπούς, προτιμήστε τα φιστίκια Αιγίνης: Μια χούφτα από αυτά έχει περίπου 80 θερμίδες, ενώ ο «κόπος» του να βγάζετε το τσόφλι τους θα επιβραδύνει την λαιμαργία σας.

*Μην τρώτε στον καναπέ σας, μπροστά στην τηλεόραση – κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε παρατεταμένο τσιμπολόγημα χωρίς να το καταλάβετε. Φάτε στο τραπέζι της κουζίνας.

*Φάτε σε μικρότερο πιάτο – έχει υπολογιστεί ότι έτσι καταναλώνετε 20-25% λιγότερη ποσότητα φαγητού.

*Αφαιρέστε την σαντιγί από το ρόφημα σοκολάτας ή από τα παγωτά σας.

*Μην τρώτε τσιπς και άλλα συσκευασμένα σνακ κατευθείαν από μεγάλα σακουλάκια – Είτε βάλτε μερικά σε ένα μικρό μπολάκι, είτε αγοράστε τα μικρά σακουλάκια.

*Στο μπαρ, αποφύγετε τα κοκτέιλ με μαρμελάδες και χυμούς – προτιμήστε ποτά με σόδα ή λεμόνι.

*Χρησιμοποιήστε σπρέι για να… ψεκάζετε λάδι αντί να ρίχνετε «με το μάτι» από το μπουκάλι όταν σοτάρετε στο τηγάνι ή όταν σερβίρετε τις σαλάτες, για να αποφύγετε τις «κατά λάθος» μεγάλες ποσότητες λαδιού στα φαγητά.

*Αντί για ντόνατ με επικάλυψη ζάχαρης, προτιμήστε ένα μπέιγκελ.

*Για σνακ, αντί για νάτσος, βουτήξτε λαχανικά – όπως καρότο ή σέλερι – στα ντιπ σας.

*Αφαιρέστε την πέτσα από το κοτόπουλο.

*Προτιμήστε παγωτό σε κυπελλάκι παρά σε χωνάκι – γιατί το τελευταίο έχει από μόνο του τις δικές του, διόλου ευκαταφρόνητες θερμίδες.

*Δοκιμάστε να φάτε με το… άλλο σας χέρι: Έρευνες έδειξαν ότι έτσι τρώμε πιο συνειδητά, και λιγότερο μηχανικά, με αποτέλεσμα να αποφεύγουμε το «αυτόματο» και υπέρμετρο τσιμπολόγημα.

http://www.in2life.gr