Χόρτα, αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας!

Τα χόρτα θεωρούνται μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή και σίγουρα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας. Ειδικά στη χώρα μας τα χόρτα χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης παρόλο που σε πολλές άλλες αγνοούν την αξία τους. Έχουν πολλές βιταμίνες κυρίως Ε και C. Περιέχουν επίσης, φλαβονοειδή (αντιοξειδωτικές ουσίες), σίδηρο, ασβέστιο και πολλά ακόμα πολύτιμα για τον οργανισμό μας στοιχεία.

Ραδίκια

Υπάρχουν πολλά είδη ραδικιού, στην πλειοψηφία τους όμως τα ραδίκια είναι πικρά άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο. Φυτρώνουν μόνα τους σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.

Αντίδια

Πρόκειται για τα καλλιεργούμενα ραδίκια και είναι και αυτά πικρά.

Βρούβες

Το νοστιμότερο μέρος των χόρτων αυτών θεωρούνται τα τρυφερά βλαστάρια τους, που συλλέγονται την άνοιξη.

Ζοχοί

Συνήθως βγαίνουν σε καλλιεργημένα και πλούσια εδάφη, όπως είναι οι λαχανόκηποι και τα περιβόλια. Τα φύλλα τους είναι ιδιαίτερα νόστιμα.

Βλίτα

Τα βλίτα φυτρώνουν μόνα τους ή φυτεύονται ανάμεσα στα κηπευτικά των περιβολιών. Έχουν γλυκιά γεύση. Υπάρχουν και τα κόκκινα βλίτα τα οποία όμως δεν τρώγονται.

Σέσκουλα

Ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τα παντζάρια, έχουν χαρακτηριστική γλυκιά γεύση και τα φύλλα τους είναι μεγάλα με πρασινοκόκκινες ραβδώσεις.